Kwijtschelding veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over kwijtschelding. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail met jouw vraag of bel met ons. Op de pagina Contact vind je de contactinformatie.
Heb je een laag inkomen of een bijstandsuitkering? Of kan je met jouw inkomen moeilijk rondkomen? Mogelijk kom je dan in aanmerking voor kwijtschelding. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie en financiële omstandigheden.
Heb je:
- Een laag inkomen?
- Geen eigen woning met overwaarde?
- Niet meer dan 1 voertuig, dat niet meer waard is dan € 3.350,-?
- En eventueel jouw partner/echtgenoot weinig spaargeld of ander vermogen?
Dan kan het zinvol zijn om kwijtschelding aan te vragen. Op de pagina Kwijtschelding vind je hoe je kwijtschelding kan aanvragen.
Nee, je kan niet voor alle heffingen kwijtschelding aanvragen. Op de pagina Kwijtschelding vind je voor welke heffingen kwijtschelding mogelijk is.
De meest recente normbedragen voor kwijtschelding belastingen vind je op de website van de VNG.
Door het invullen en ondertekenen van het verkorte kwijtscheldingsformulier dien je een verzoek om kwijtschelding in. Met dit verkorte formulier gaat de gemeente door bestandsvergelijking bij het UWV, de Belastingdienst en de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) na of jij misschien voor geautomatiseerde kwijtschelding in aanmerking komt. Zo nee, dan sturen wij jou een brief om jou te vragen aanvullende informatie te leveren. Je vindt het online formulier op de pagina Kwijtschelding in de periode van 23 februari 2023 tot en met 31 maart 2023.
Binnen 8 weken ontvang je de beslissing. Hebben wij voor de behandeling van jouw verzoek aanvullende gegevens van jou nodig, dan kan de afhandeltermijn langer duren. Als de behandeling meer dan 8 weken in beslag neemt, ontvang je een brief met daarin de reden.
Nee, er wordt geen rekening gehouden met schuldsanering of schuldbemiddeling. Als jouw inkomen wordt berekend, wordt er dus niet gekeken of er beslag is gelegd op jouw inkomen of dat je leefgeld krijgt. Er wordt uitgegaan van het onverkorte inkomen.
Je kan schriftelijk beroep aantekenen bij het college van burgemeester en wethouders. Op jouw schriftelijk beroep moet jouw handtekening staan. Schriftelijk beroep aantekenen kan binnen 10 dagen na de beslissing op jouw verzoek om kwijtschelding.