Toeristenbelasting

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen of andere bezoekers van buiten de gemeente tijdens hun verblijf profiteren van de lokale voorzieningen.

Als u een plek aanbiedt waar gasten tegen betaling kunnen overnachten, zoals een camping of hotel, betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente. Dit bedrag mag u aan uw gast doorberekenen in de kosten voor de overnachting.

Gaat u zelf kamperen of overnacht u in een hotel? Dan vindt u het bedrag van de toeristenbelasting terug op de factuur van uw verhuurder.

Houdt u de woonruimte voor uzelf of uw gezin meer dan 90 dagen beschikbaar? Dan bent u ook forensenbelasting verschuldigd. Op de pagina Forensenbelasting vindt u hierover meer informatie.

De gemeenten Lisse en Noordwijk heffen toeristenbelasting. De gemeente Teylingen niet.

De betreffende verordening van uw gemeente kunt u vinden onder ‘Bijzonderheden’.

Gemeente Lisse

Biedt u voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingenlisse@noordwijk.nl met uw gegevens en het overnachtingsadres.

Aangifte van het aantal overnachtingen voor de toeristenbelasting kunt u doen door middel van de volgende aangifteformulieren:

Dit formulier stuurt u vervolgens naar Belastingen Bollenstreek. Kijk voor de adresgegevens op de pagina Contact. U betaalt vervolgens binnen 1 maand na afloop van de betreffende maand het verschuldigde bedrag.

In een aantal gevallen kunt u kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Bijzonderheden’.

Gemeente Noordwijk

Biedt u voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingen@noordwijk.nl met uw gegevens en het overnachtingsadres.

Nadat u bij de gemeente Noordwijk heeft aangegeven dat u overnachtingen aanbiedt:

  • Ontvangt u na afloop van het belastingjaar een aangifteformulier met een toelichting en een retourenveloppe.
  • Met het ingevulde aangifteformulier doet u aangifte op basis van het werkelijk aantal overnachtingen.
  • Op basis van uw aangifte ontvangt u vervolgens een aanslag toeristenbelasting.

In een aantal gevallen kunt u kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Bijzonderheden’.

De gemeenten Lisse en Noordwijk hanteren verschillende tarieven. De tarieven vindt u op de pagina Tarieven.

U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de aanslag.