Toeristenbelasting

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen of andere bezoekers van buiten de gemeente tijdens hun verblijf profiteren van de lokale voorzieningen.

Als u een plek aanbiedt waar gasten tegen betaling kunnen overnachten, zoals een camping of hotel, betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente. Dit bedrag mag u aan uw gast doorberekenen in de kosten voor de overnachting.

Gaat u zelf kamperen of overnacht u in een hotel? Dan vindt u het bedrag van de toeristenbelasting terug op de factuur van uw verhuurder.

Verhuurt u een woonruimte aan toeristen en houdt u de woonruimte daarnaast voor uzelf of uw gezin meer dan 90 dagen beschikbaar? Dan bent u naast toeristenbelasting ook forensenbelasting verschuldigd. Op de pagina Forensenbelasting vindt u hierover meer informatie.

De gemeenten Lisse en Noordwijk heffen toeristenbelasting. De gemeente Teylingen niet.

De verordening toeristenbelasting van uw gemeente vindt u onder ‘Bijzonderheden’.

Gemeente Lisse

Biedt u voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingenlisse@noordwijk.nl met uw gegevens en het overnachtingsadres.

Aangifte van het aantal overnachtingen voor de toeristenbelasting kunt u doen door middel van de volgende aangifteformulieren:

Dit formulier stuurt u vervolgens naar Belastingen Bollenstreek. Kijk voor de adresgegevens op de pagina Contact

U betaalt vervolgens binnen 1 maand na afloop van de betreffende maand het verschuldigde bedrag.

In een aantal gevallen kunt u kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Bijzonderheden’ en voor de bedragen die volgens de forfaitaire heffingsgrondslagen zijn berekend op de pagina Tarieven gemeente Lisse.

Gemeente Noordwijk

Biedt u voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingen@noordwijk.nl met uw gegevens en het overnachtingsadres.

Nadat u bij de gemeente Noordwijk heeft aangegeven dat u overnachtingen aanbiedt:

  • Ontvangt u na afloop van het belastingjaar een aangifteformulier met een toelichting en een retourenveloppe.
  • Met het ingevulde aangifteformulier doet u aangifte op basis van het werkelijk aantal overnachtingen.
  • Op basis van uw aangifte ontvangt u vervolgens een aanslag toeristenbelasting.

In een aantal gevallen kunt u kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Bijzonderheden’ en voor de bedragen die volgens de forfaitaire heffingsgrondslagen zijn berekend op de pagina Tarieven gemeente Noordwijk.

Kosten

De gemeenten Lisse en Noordwijk hanteren verschillende tarieven. De tarieven vindt u per gemeente op de pagina Tarieven.

Bezwaar maken

U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de aanslag.