Roerende-zaakbelastingen

Bent u eigenaar van een woon- of bedrijfsruimte die duurzaam aan een plaats is gebonden, bedoeld is voor permanente bewoning of permanent gebruik en niet onroerend is, dan betaalt u RZB. Bent u gebruiker van een bedrijfsruimte die duurzaam aan een plaats is gebonden, bedoeld is voor permanent gebruik en niet onroerend is, dan betaalt u ook RZB. Gebruikers (huurders) van roerende woonruimten betalen dus geen RZB.

De hoogte van de RZB-aanslag is afhankelijk van de waarde die voor de roerende zaak is vastgesteld en het door de gemeenteraad vastgestelde tarief.

Compensatie RZB (gemeenten Lisse en Teylingen)

Met ingang van 2022 mag de gemeente geen precariobelasting meer in rekening brengen aan de energiebedrijven voor de kabels en leidingen die zij in gemeentegrond hebben. De energiebedrijven berekenen deze precariobelasting nu aan u door via de water-, gas- en elektriciteitsnota. Ter compensatie van de per 2022 wegvallende opbrengst precariobelasting, hebben de gemeenten Lisse en Teylingen besloten al met ingang van 2019 extra opbrengsten RZB te genereren. De tarieven zijn daarom extra verhoogd. Deze verhoging wordt tot 2022 per aanslag gecompenseerd. Met ingang van 2022 komt deze compensatie te vervallen, omdat de energiebedrijven de precariobelasting dan niet meer doorberekenen.

De tarieven kunt u vinden in het overzicht van de tarieven per gemeente.

Belastingen Bollenstreek

Bezoekadressen (ALLEEN VOOR FORMULIEREN)

 • Gemeente Lisse
  Gemeentehuis Lisse
  Heereweg 254
  Lisse
 • Gemeente Noordwijk
  Gemeentehuis Noordwijk
  Voorstraat 42
  Noordwijk
 • Gemeente Teylingen
  Gemeentekantoor Teylingen
  Wilhelminalaan 25
  Sassenheim

Zo betaalt u RZB:

 • De gemeente stuurt u elk jaar een aanslag-/beschikkingsbilljet waarop de aanslag RZB is vermeld. De betaaltermijnen staan op het aanslagbiljet. U kunt kiezen voor betaling in één keer of via automatische incasso. Het machtigingsformulier kunt u downloaden bij de informatie over automatische incasso op deze website.

U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de aanslag voor de RZB.

Online bezwaar maken

U kunt online bezwaar maken. Houd uw DigiD en aanslagnummer bij de hand. Deze zijn nodig voor het invullen.

Direct digitaal bezwaar maken

Deze belastingen worden in de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen geheven.

Belastingen Bollenstreek

Adresgegevens

Toon op de kaart Postbus 330 
2200 AH Noordwijk

+31 (0)71 36 60 255

belastingenbollenstreek.nl